Kontrollera själv om din kosmetik är fri för skadliga ämnen

Kom ihåg att själv kontrollera att din kosmetik (ansiktscreme, bodylotion, hårschampo, hårbalsam, make-up, deodorant, solprodukter, babyprodukter etc.) inte innehåller hormonförstörande, miljöbelastande och cancerframkallande ämnen. Se nedanstående lista med exempel på hälsofarliga riskämnen i kosmetik.

Om du själv fick bestämma hade du inte frivilligt applicerat giftiga ämnen på din hud varje dag. Inte desto mindre är det precis det som miljoner av människor gör flera gånger dagligen. Mat, hudvård, make-up och vardagstoilette innehåller en cocktail av giftiga ämnen som skadar din kropp och organism. Bevis finns det många, men ingenting händer. Därför är det upp till var och en som individ att själva ta initiativet och ändra på sina vanor.

Vi får många frågor om vilka ämnen man ska undvika och vilka som är säkra att använda. Hela kosmetikbranschen och skönhetsindustrin är baserad på många myter som en medveten användare lätt kan undvika om man känner till verkliga fakta. Här er lite fakta:

De mest använda fettämnena i de flesta cremer är mineraloljor, som är billiga spillprodukter från råolja. Paraffin (paraffinum liquidum), propylenglycol, petrolatum och andra mineraloljor dumpas från oljeraffinaderier i megastora mängder till kosmetikindustrin. De är billiga och stabila, men de täpper till porerna i huden och hindrar den från att andas. Din hud blir beroende av oljorna och börjar flagna när du slutar använda dem. När du byter ut produkter med mineraloljor till hudvårdande produkter baserade på naturliga oljor, gör huden en mini-detox för att rensa ut de tidigare giftiga ämnena.

De flesta producenter, som använder kemiska konserveringsmedel, säger, att de bara använder minimala mängder, och att det är nödvändigt för att undvika bakterier i produkterna. Kemisk/konstgjord konservering ger produkterna 5-7 års hållbarhet, vilket är nödvändigt när man producerar hundratusentals krämkrukor. Vi håller med om att konservering är nödvändig, men den kan uppnås med naturliga ämnen som ger en hållbarhet på ca. 2-3 år, vilket är fullt tillräckligt för ekologiska produkter och mycket bättre för konsumenten. Kemiska/konstgjorda ämnen kan vara cancerframkallande, endokrinstörande och giftiga för centrala nervsystemet! Du ska inte heller vara nöjd med konserveringsmedel som är "utvunna" av naturliga plantextrakt. Methylparaben från en planta är fortfarande methylparaben och har samma giftiga påverkan.

Många hudvårdsprodukter påstås vara naturliga eller ekologiska, men innehåller i alla fall konstgjorda konserverings-, färg- och parfymämnen. Det bästa är att man själv kontrollerar. Börja att läsa etiketterna, så behöver du inte ta försäljarens ord som lag när det gäller vilka varor som är bra. Se fler exempel i nedanstående lista.

Bekämpningsmedel, som sprutas på icke-ekologiska plantor och örterhar bara funnits i ca. 50 år. De är så giftiga, att de skulle ha förbjudits om de marknadsförts idag. De är bevisat cancerframkallande, de förorenar våra kroppar, organismer och vår miljö. De förorsakar fosterskador, skadar immunförsvaret och vårt reproduktiva system.

Ekologiska örter, essentiella oljor och kallpressade vegetabiliska oljor behåller sina näringsämnen och aktiva ämnen i sig och lyfter varandras verkan till en högre nivå. Extrakten är så komplexa, att det ofta inte är möjligt att identifiera alla delarna. Vår erfarenhet har visat att dessa extrakt ger mycket bättre resultat än sina icke-ekologiska motparter (utöver att vara pesticidfria).

Omsorgsfullt utvecklade ekologiska hudvårdsprodukter ger inte bara harmoni och friskhet till huden, men till hela kroppen och organismen.

Lista över skadliga ämnen
Kontrollera själv vilka av nedanstående exempel på hälsofarliga ämnen som finns i din nuvarande kosmetik:

1. Hälsofarliga mineraloljor
Dessa används som basingrediens i många märkesvaror och är billiga spillprodukter från råolja. Oljorna lägger sig som en hinna och verkar som om de genast skyddar huden, men i verkligheten täpper de till porerna så att huden inte kan andas

Ex.:
Paraffin (paraffinum liquidum)

Propylen glycol (neurotoxid kemikalie som används i bromsvätska och kylarvätska; bromsar celltillväxten och ger lever- och njurskador).
Petrolatum och liknande mineraloljor

2. Endokrinstörande, cancerframkallande och miljöbelastande syntetiska lösningsmedel, mjukningsmedel, emulgatorer, bindemedel tvättaktiva ämnen etc.som är billiga och bl.a. används för att mjukgöra och binda ingredienserna i konventionella produkter.

Ex.:

 • phtalater (används bl.a. i nagellack och hårspray; är cancerframkallande, resulterar i fosterskador och skadar fortplantningssystemet).
 • formaldehyd
 • sodium fluoride
 • polyacrylamid och andra acrylater (akrylamider)
 • isopropylalkohol
 • cocoamide MEA
 • cocamidopropyl betaine
 • BHA (butyl hydroxyanisole)
 • triclosan
 • några PEG:er (polyetylenglykoler)
 • några polysorbater
 • DEA (diethanolamine) och TEA (triethanolamine) – reagerar med nitrit och skapar cancerframkallande ämnen. Är förbjudet i Tyskland. Upptas lätt genom huden och ackumuleras i de inre organen.
 • sodium lauryl sulfat
 • toluen
 • tetrasodium EDTA
 • disodium EDTA
 • resorcinol
 • sodium laureth sulfat (SLS ell. SLES) (=natrium laureth sulfat) (finns i 90 % av alla shampon, ansiktsvätt etc. och resulterar i håravfall, njurskador och ackumuleras i hjärnan, lever, hjärta och njurar. Kan också hämma barns ögonutveckling)


3. Hälsofarliga, cancerframkallande eller endokrinstörande syntetiska konserveringsmedel,som är billiga och lätta att använda och som har lång hållbarhet, ca. 5-7 års lagertid. Parabener ex., som också är kända som hydroxyl (benzol)–syror, är en grupp av mycket vanliga konserveringsmedel som började användas 1924. De tas upp genom huden, verkar som konstgjort östrogen och har hittats i bröstcancerceller:

Ex.:

 • sodium hydroxymethylglycinate (formaldehydfraspalter)
 • butylparaben
 • isobutylparaben
 • propylparaben
 • isopropylparaben
 • methylparaben
 • ethylparaben
 • andra -parabener
 • phenoxyethanol
 • m.fl. 


4. Syntetiska cancerframkallande färgämnen
Till exempel azo-färgämnen "FD&Cno…"

5. Hälsofarliga syntetiska parfymämnen
Dessa olika konstgjorda dofter – som har använts över 5000 – har kopplats till fosterskador, astma och andningsproblem, förgiftning av centrala nervsystemet, humörsvängningar, depression och retlighet, huvudvärk m.m.

6. Cancerframkallande och/eller endokrinstörande ämnen som aluminium eller syntetiska solfilter

Ex.:

 • ethylhexyl methoxycinnamateoc
 • tyl methoxycinnamate (OMC)
 • m.fl.

För en utökad lista över de skadliga ämnena – se även följande publikationer: "The Safe Shopper´s Bible" av Epstein & Steinman,"What´s in Your Cosmetics" av Aubrey Hampton, "Drop Dead Gorgeus" samt på www.libertyzone.com

NYTT OM HÄLSOFARLIGA ÄMNEN…

The Green Beauty Bible - drar sig rekomenderat undan från Jurlique - mars 2010

Författaren till "The Green Beauty Bible", Julie Gabriel, drar sig rekomenderat undan frän flera märken bl.a. Jurlique pga. en nyligen tillsätning av "potentially toxic preservatives and penetration enhancers" som tex. phenoxyethanol och polyethylene glycol (PEG 7 glyceryl cocoate)
- läs mer HÄR (juni 2010/lpp).


Fynd av DEHP (ftalater) i märkesparfymer

Flera kända varumärken innehåller DEHP (ftalater), som är hälsofarliga, visar en amerikansk studie enligt Miljø & Sundhed i Danmark onsdag den 24 Januari 2007. I bl.a. Clinique´s Happy Perfume Spray, Christian Dior´s Poison Eau de Toilette och Estée Lauders parfymer köpta i Europa hittade Consumer Reports det skadliga ämnet DEHP, en farlig ftalat som påverkar fortplantningsförmågan och skadar ofödda barn.


Kontrollera din kosmetik på Miljø och Sundheds lista

 

Kontrollera så att din kosmetik inte innehåller hälsofarliga ämnen på Danska Informationscentret för Miljø och Sundheds hemsida: www.miljoeogsundhed.dk, eller lär dig mer om innehållsämnena på www.netnaturdoktoren.dk/kosmetik.htm.


26 allergiframkallande parfymämnen i naturkosmetik – Tænk&Test augusti 2006

 

I det danska Tænk&Test i augusti 2007 undersökte man naturkosmetik för allergiframkallande parfymämnen och konkluderar att 9 av 11 naturcremer innehåller några av de 26 ämnena från EU:s lista över särskilt allergiframkallande parfymämnen. Det finns emellertid olika värderingar av dessa doftämnens allergirisker. I Tyskland anser man att bara några av de 26 parfymämnena kan vara allergiframkallande, och endast på personer som redan är allergidisponerade. (Öko-test/Dr. Axcel Schnuch).

Naturliga eteriska oljor innehåller oftast flera hundra doftkomponenter som ömsesidigt kompletterar varandra och kan inte skiljas åt. Dessa är tillsatta naturcremerna eftersom de gynnar huden och har en positiv effekt på huden. Citral, som är ett av de 26 ämnena, finns ex. i apelsinskal och är ett av de doftämnen som apelsinoljan består av. Är man inte särskilt disponerad för allergi, kan man ju självklart äta en hälsosam apelsin och skala den utan problem. Deklarationen med de 26 doftämnena är specialinformation som hjälp åt särskilt allergidisponerade eller redan diagnostiserade allergiker. Deklarationen skiljer tyvärr inte på om doftämnena är syntetiskt framställda parfymämnen, eller om de kommer från naturliga eteriska oljor som i ekologisk hudvård.

Liknande deklarationsplikt finns också för matvaror som t.ex. gluteninnehåll, mjölkämnen, nötter och annat som information till allergiker. Vissa matallergiker tål heller inte citrusfrukter, även om dessa i sig är hälsosamma och fyllda med massor av C-vitamin och antioxidanter som stärker vårt immunförsvar. Men är man särskilt disponerad allergiker och har provat många cremer som man inte tål på grund av de kemiska skadliga konserveringsämnen, rekommenderar vi som regel att man börjar med att använda produkter utan eteriska oljor för att sedan prova några andra milda cremer (14.08.06/lpp).

Använd ekologiska cremer utan syntetiska ingredienser – syntetiska ingredienser i cremer och annan kosmetik är farligare än vad man hittills antagit, kontrollera därför alltid innehållsdeklarationen för dessa ämnen.

 

Undersökningar på det danska Rigshospitalet i Köpenhamn visar att phtalater och parabener i cremer tas upp via huden och kan mätas i blod och urin (tidningen Politiken 18 oktober 2004). Mot bakgrund av de nya resultaten råder Miljøstyrelsen gravida och småbarnsföräldrar att välja produkter utan konserveringsmedlena butylparaben och isobutylparaben, som har störst hormonliknande effekt. Mer information finns på www.miljoeogsundhed.dk (18.10.04/lpp).

Farliga ämnen i styling- och andra hårprodukter – använd ekologiska stylingprodukter.

 

Hårstylingprodukter innehåller ämnen som misstänks vara cancerframkallande eller kan skada fruktbarheten. "Dumpade" produktmärken är bland annat L´Oréal, H&M, Body Shop, Wella, Sebastian, Fructis, Elnett, Proffs, Jill m.fl. Källa: Den Svenska Naturskyddsföreningen. Mer information på www.miljoeogsundhed.dk. (04.03.04/lpp).

Kosmetikämnen har hittats i cancersvulster – använd ekologisk kosmetik utan skadliga ämnen.

 

Brittiska forskare har hittat konserveringsmedel från kosmetik i cancersvulster hos 20 kvinnor med bröstcancer. Flera av de sk. parabener är kända för att ha en endokrinstörande effekt på djur. Forskarna fruktar nu att parabenerna kan få bröstcancerceller att växa, skriver tidskriften "Journal of Applied Toxicology". Bröstcancer drabbar omkring 6 000 kvinnor årligen i Sverige. Vill du vara på den säkra sidan ska du välja produkter utan t.ex. butyl- och isobutylparaben, triclosan och aluminiumchlorhydrat. Speciellt antiperspiranter ska undvikas. De hindrar dig från att svettas och därmed samlas de giftiga ämnen som annars sköljs ut via svetten i armhålan. Mer information finns på www.miljoeogsundhed.dk.